Reklamfoto och annan kommersiell fotografi

Kommersiell fotografi kan delas in i många olika underkatergorier. Reklamfoto är väl det man tänker på först, sedan produktfoto och mode. Modefotografi har jag ett eget galleri för eftersom det är något jag brinner extra mycket för. Andra kommersiella bilder är eventbilder, bilder från pressvisingar, styrelseporträtt och gruppbilder av styrelser.

När det gäller reklam och reklamfoto så börjar resan mot ett framgångsrikt resultat någonstans redan när byrån vunnit pitchen. Redan i det läget, när man börjar utforma kampanjen och kundens profil och framtoning bör man börja fundera på vilken fotograf man ska ha, och hur man ska samarbeta. Och man bör låta denne vara med från ett tidigt skede, gärna när idéerna ska spottas ut. En bra fotograf är en bra kreatör och har dessutom insikt i vad som är praktiskt möjligt till en viss budget. Att betala fotografen får några timmars möten och en halvdags funderande är pengar man har igen många gånger om. För även när fotografen inte jobbar aktivt på ert projekt så bearbetas saker och ting i bakhuvudet, vilket leder till fler och bättre idéer och bildlösningar.

För övrig kommersiell fotografi gäller egentligen mycket av det som precis sagts som reklamfotografi. Planering och kommunikation leder till bättre resultat. Event och pressvisningar kan till exempel planeras fotovänliga utan att det påverkar eventet som sådant negativt. Snarare kan man som besökare uppleva ett sådant event som trevligare iom ett mer avslappnat möte med bildskaparen.

För produktbilder tycker jag att man ska överväga några olika saker: Är det en bild som tas bäst i studio eller i en miljö där produkten samverkar med omgivningen? Är det stora volymer och bättre att fotografen kommer till er? Finns det fördelar att ta produktbilder som involverar människor? För just när det gäller produktbilder är kunden ofta inte en professionell bildköpare (reklambyrå-människa eller motsvarande) utan kanske den person på ett företag som har ansvar för produktkatalogen eller kanske webplats / webshop. Oavsett vad man väljer är det viktigt att produktbilden är snygg, för snygga produktbilder säljer produkten, och får ert företag att framstå mer professionellt. Och bilderna ska vara enhetliga i stil och utformning. Produktbilder är också en sorts reklamfoto!